tisdag 13 december 2011

Älgtider






Älgfond, toppen istället för dessa äckliga, glutamatstinna buljongtärningar!








När vi styckar älgarna här i Värmland så delar vi alltid urbenat kött.(rättvisast så!) det betyder att massor av älgben körs ut på skogen tillsammans med alla hudarna! och grävs ner enl EU:s regler.








Jag bär hem en ett par kartonger med ben, främst kalv och sedan kokar jag i två till tre dagar, älgfond i omgångar. Silar, avfettar, silar igen och sedan fryser jag i lämpliga förpackningar.
Receptet är ganska enkelt, men det tar tid att koka ner så att det blir en koncentrerad fond. 6-8 tim per omgång.
Stycka ben, rensa från blod och tallbarr. Vattna ur dom om det behövs. Lägg benen i en stor gryta, när du tänt i vedspisen,eller slagit på strömmen som en del primitiva stadsbor måste göra.
Fyll på vatten så att det väl täcker alla ben, släng i ett par gula lökar, 4-5lagerblad, lite salt och mycket peppar om du vill. (Salta kan du göra efter silningen)

Jag använder selleripersilja, morötter och 10-15 kryggpepparkorn och rejält med lagerblad från busken i fönstret, som smaksättning, vilket men givetvis kan variera efter tycke o smak. När allt kokat i 4-5timmar och du har skummat flera gånger, plocka upp allt fast ut kastrullen.

Jag tar vara på det mesta dels till hundmat men är det fint rent kött med så gör jag sylta av det., resten , brosk o senor och skräpkött gör jag också sylta av ,men det går till hunden.
Under tiden låter jag buljongen svalna så att jag kan ta bort fettet som stelnar på ytan, det får bli fågelmat
Sen kommer en lång procedur, att koka ner buljongen till en fond.
Öppna fönstret annars immar
köket igen!
När det hela kokat ner till 1/4 del eller så, silar jag det, smaksätter och kokar en stund till.
Sedan häller jag upp det i lämpliga kärl låter kallna o stelna och förvarar det i frysen tills behov uppstår.
Det gör det ganska snabbt,köttsoppa, såser, grytstekar kräver sitt.

Det är ett väldigt jobb att göra älgfond:Först skall man skjuta en älg! Annars går det bra att tigga ben o sånt hos sin lokale slaktare, om det finns någon!




Inga kommentarer: