fredag 16 december 2011

A la dauber

Årets skörd av älg och älgben, fick mig att göra syltor och a la dauber av allt möjligt!
Medkokade grönsaker kan ju bli en bra a la daube. Gjord på vedspisen, den avancerade elspisen får fungera som avställningsyta.


Soppgrönsakerna blev till en smakrik,"nästan" vegetarisk sylta. Det var faktiskt jättegött med grönsaker i den formen. Jag har ett svagt minne av dom, men har inte letat i mitt kokboksbibliotek efter grönsaks a la dauber. Mamma gjorde något slags smörgåspålägg av sammanhållna,kokta, grönsaker som jag hade med på smörgåsen som var min skolmat under kriget på 40-talet. Då var det brist på all mat som man inte kunde få fram själv. Grönsaker gick att odla men det var svårare med förvaringen. Men Mamma hade en fantastisk kreativitet och mycket kunskaper om gammeldags matlagning.



"Alltid något grön och rött på tallriken". Så jag är uppväxt med en rödgrön röra

Inga kommentarer: