tisdag 13 december 2011

Jordärtsskockor

JORDÄRTSSKOCKA


Nya  Matrutor.   Leif Björnlod   Vill du prata mat? 0703-323 323 när som helst!


Jordärtsskockan
Första gången som man hörde talas om denna förbisedda rotsak var under 1600-talet. Den lär härstamma från Nord-Amerika men den kan med lätthet odlas i Skandinavium.
Vackert  högväxt och med gula blommor kan man enkelt odla den som prydnadsväxt i trädgården eller på balkongen. Då behöver man en stor kruka för det bli massor av knölar under henne              
                                                                                                                                                    
Dyra att köpa men enkla att odla. Tacksamma växter som klarar vilka jordar som helst men de går bäst i sandiga lerjordar för att inte tala om att de går lätt att skörda dom. Kan skördas på hösten men det gör inget om man glömmer bort dom till våren och då är det härliga primörer.
Linné föredrog  jordärtsskockor före potatis men en kombination är inte dåligt det heller i en gratäng eller i en soppa eller puré.Men de kan ätas som stuvade eller friterade.

Humor,har de också


En liten nackdel är de har inte förstånd att växa i regelbundna former som är lättskalade men å andra sidan behöver de inte skalas, bara skrapas, men då gäller det att vara snabb , eller ha några droppar i ättika vattnet , annars mörknar de fort men smaken är kvar.
Nu kan det vara dags för några recept:
Helianthus tuberosus á la naturell,
det vill säga vanlig  jordärtsskocka kokad som den är!
Se till att de är tunnskaliga annars bör de skalas.
Skrapa de rena och lägg i lite saltat vatten med ett par droppar ättika och koka tills de är genomkokta
Kan ätas som färskpotatis med skal och en klick riktigt smör och en persiljekvist för både ögat och smaken .
Här tillsammans med bacon.

Jordärtsskockspuré eller soppa om man vill kalla det så.
Lite jobbigare men det går att fuska.
Skrapa skockorna och låt koka. Är man ambitiös så passerar man dom annars kör man dom bara i en matberedare så att de blir som en smet. Fräs lite smör och blanda med vetemjöl 1 del smör  och 2 delar mjöl. Häll över smeten och späd med lite av kokvattnet  ( mycket smak där), salt och peppar efter smak och gärna ett par drag med en muskotnöt på rivjärnet. Vill man lyxa till det så tar man grädde och en eller två äggulor som man vispar i strax före serveringen. Då har du fått en mustig, ganska tjock soppa som är mycket matig. En ostmacka eller rostat bröd till är inte fel.
Råstekt skocka
Skrapa eller skala några skockor och skär de i halvcentimeter tjocka skivor och stek i smör. Man kan skära dom i tärningar också men det tar längre tid att steka.
Potatis och skockgratäng.
Skrapa några skockor och blanda med potatisen till en smakligare gratäng. Använd inte vitlök i samma gratäng för då försvinner den fina smaken av skockorna
Friterade skockor.
Skrapa och koka små skockor. Gör en frityrdeg
75 g mjöl
1dcl ljumt vatten med lite salt                                                                                                        
1 ägg
½ msk smör
Sen är det bara att doppa skockorna i frityrsmeten och bums ner i den heta frityroljan. Inte för många åt gången så att det kallnar. Bättre än friterade räkor om man ska tänka ekologiskt.
Ugnsbakade skockor med lite sirap (glaserade) är inte heller fel men svårt att kombinera med annat.
Välkommen in i skocken! (En skock= 60 st, ett gammalt romerskt mått på ett truppantal)
Leif Björnlod








Inga kommentarer: